- Kezdőlap
- Ale - Fekete ribiszkés-búzás-Ale
Ale - Fekete ribiszkés-búzás-Ale
Fekete ribiszkés-búzás-Ale – 20 liter kész sörhöz
Balling: 10.5, EBC: 2.5, IBU: 10.2, cefrézés + komlóforralás: 195 perc
(Ha más mennyiséget szeretnél főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használj az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
2.5 kg Pilseni maláta
2.5 kg Búzamaláta
7 kg friss feketeszeder-velő (kipréselt fekete szeder), természetesen kevesebbet és többet is lehet belerakni
10 g Hallertau Blanc komló (10 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Fermentis Safbrew WB_06 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 38 °C › becefrézés
3. 63 °C › 50 min
4. 73 °C › 15 min
5. 78 °C › 20 min
Komlóforralás › 80 min
Komlóadagolás
10 g Hallertaue Blanc › 70 perccel a forralás vége előtt
Készsör várható extrakttartalom:
10.5 Balling° kb. 23 liter kész sör esetén
Főerjedés + Fekete ribiszke velő hozzáadás
22 °C-on, 7 kg fekete ribiszkét adjuk a sörléhez az erjesztés 3. - 4. napján, majd még minimum 3-4 napig hagyjuk erjedni.
Utóerjedés/érlelés
1 hétig 20 fokon, majd 3 hétig érleljük 6-8 °C-on, hűtőszekrényben