- Kezdőlap
- Ale - Szedres-búzás Ale
Ale - Szedres-búzás Ale
Szedres-búzás-Ale – 20 liter kész sörhöz
Balling: 12, EBC: 2.1, IBU: 23.7, cefrézés + komlóforralás: 140 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
4,2 kg Pilsner maláta
0,3 kg Búzamaláta
1,1 kg friss feketeszeder
38 g Hallertauer komló (8 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Safbrew WB_06 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 60 °C › becefrézés
3. 72 °C › 40 min
4. 78 °C › 10 min
Komlóforralás › 80 min
Komlóadagolás
15 g Hallertauer › 70 perccel a forralás vége előtt
23 g Hallertauer › 10 perccel a forralás vége előtt
400 g Feketeszeder 5 perccel a forralás vége előtt
Készsör várható extrakttartalom:
12 Balling° 21 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 22 °C-on, 700 g feketeszedret adjuk a sörléhez az erjesztés kezdetekor
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 3–4 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben