Sörfőzés alapanyagai

A sörkészítéshez 4 alapanyagra van szükségünk:

víz – ez a sör alapja;

maláta – ez tartalmazza az erjeszthető cukrokat, ebből lesz az alkohol a sörben, minél több malátát adunk a sörhöz, annál magasabb lesz az „extrakt-tartalma” (= Balling fok, Plato) és ezáltal az alkoholtartalma is;

komló – antiminkrobiális hatása miatt növeli a sör eltarthatóságát, és ami talán még fontosabb, a komló adja a sör keserűségét, illetve aromáját: több komló = keserűbb és/vagy aromásabb sör;

sörélesztő – az élesztő alakítja át a malátában lévő oldható cukrokat alkohollá. Alapvetően két fajtája van: alsóerjesztésű (ale sörök élesztője) és felsőerjesztésű (láger sörök élesztője. Egy nagyon kicsi, de speciális csoportba tartoznak az ún. vadélesztős, vagy spontán erjedésű sörök, melyeket szinte kizárólag Belgium egy adott régiójában készítenek (lambic sörök).

Ne maradjon le róla!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és elsőként fog értesülni A Serbárium Webáruház soha vissza nem térő akcióiról!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elofogadom