- Kezdőlap
- Láger - Rauchbier
Láger - Rauchbier
Rauchbier – 20 liter kész sörhöz
Balling: 12, EBC: 7.0, IBU: 17.1, cefrézés + komlóforralás: 135 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
2,70 kg Müncheni maláta
1,35 kg Füstös (smoked/rauch) maláta
0,45 kg Carapils
25 g Hallertauer komló (4,2 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Saflager W34/70 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 60 °C › becefrézés
2. 63 °C › 20 min
3. 73 °C › 30 min
4. 78 °C › 5 min
Komlóforralás › 80 min
Komlóadagolás
20 g Hallertauer › 70 perccel a forralás vége előtt
5 g Hallertauer › 55 perccel a forralás vége előtt
Készsör várható extrakttartalom:
12 Balling° 21 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 12 °C-on
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 3–4 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben