• Kezdőlap
  • Sörfőzés Speidel Braumeister készülékkel

Sörfőzés Speidel Braumeister készülékkel

Sörfőzés Braumeister készülékkel


 Ha nem kíváncsi a szövegre, nézze meg a videót (Főzés 10 literes Braumeisterrel):
És ha a videó nem volt elég, érdemes végigolvasni a leírást. Vágjunk bele!


1. ProgramozásA Braumeister készüléket manuálisan és automata üzemmódban is lehet használni. Manuális üzemmódban nekünk kell mindig megadni a kívánt hőmérsékletet és időtartamot, míg automata módban az előreprogramozott recept szerint fogja a hőmérsékletet és pihenőidőket tartani a készülék. Ebben az esetben tehát először a receptnek megfelelően be kell programozni a Braumeister készüléket – egyszerre több receptet is lehet tárolni -, és utána a beprogramozott receptek közül a kívánt receptet kiválasztva és indítva már az automatika vezérli a gépet. WLAN-modullal felszerelt Braumeister készülékekkel a programozás még egyszerűbb: a mySpeidel oldalon egyszerűen megszerkesztünk, vagy kiválasztunk és letöltünk egy receptet, amelyet utána rászinkronizálunk a sörfőzőre. A sörfőzőt a WLAN modullal akár távolról, bármilyen okoseszközről is vezérelhetjük.

 

2. BecefrézésA kiválasztott recept indítása után a készülék megkér, hogy a receptnek megfelelő mennyiségű vizet töltsük bele. Ha ez megtörtént, a készülék felmelegíti a vizet a becefrézési hőmérsékletre majd szöveggel és hangüzenettel is jelzi, hogy be kell tölteni a malátát a malátahengerbe. Ha ez megtörtént, akkor a felső szűrőlemezek behelyezése és a malátahenger leszorítása után indul a cefrézés.

 

Hogyan kell kinéznie a roppantott malátának? Ha hengeres roppantóval dolgozik, állítsa a hengerek közötti távolságot 1,6 mm-re:

 


3. CefrézésA szivattyú bekapcsol, és elkezdi a vizet keringetni a malátán keresztül, mely így kimossa a keményítőt és a cukrot a cefréből. 4 lépcsős cefrézés esetén a következő cefrézési pihenők lesznek:

 

Fehérjepihenő: 55 °C, kb. 5 min – célja a sörzavarodást okozó fehérjék bontása fehérjebontó enzimekkel.

béta-amiláz pihenő: 63 °C, kb. 30 min – célja a keményítő erjeszthető cukrokká történő bontása a béta-amiláz enzimmel.

alfa-amiláz pihenő: 72 °C, kb. 20 min – célja a keményítő elbontása nem erjeszthető cukrokká. Ezek a cukrok adnak testességet a sörnek.

Elcukrosítás: 78 °C, kb. 10 min – a sörlében lévő maradék keményítő elbontása kisebb cukrokká

 

4. Szűrés és Máslás


A 4 lépcsős cefrézés végét egy hang jelzi. Ezt követően a szűrést egyszerűen, a malátahenger kiemelésével tudjuk elvégezni. A malátahengert hagyjuk pár percig csepegni, utána eltávolíthatjuk.

Ha növelni akarjuk a kihozatalt, akkor végezhetünk még máslást is: ehhez 76-78 oC-ra felmelegített vizet öntsünk a malátahenger tetejére, és hagyjuk átcsöpögni a cefrén keresztül a sörlébe.

 

5. KomlóforralásA komlóforralást a komló többszöri adagolásával, levett fedővel kell elvégezni, és ajánlott minimum 1 órán keresztül forralni sörléhez. Az elpárolgott vizet pótolni lehet, hogy a kész sör mennyisége megfeleljen a tervezett mennyiségnek. A forralás végén szükség esetén további víz hozzáadásával lehet a tervezett extrakt-tartalmat beállítani. A főzési folyamat végét szintén hang jelzi.

 

6. Hűtés, erjesztés és érlelés

 


A komlóforralás után – a befertőződés kockázatának csökkentése miatt – érdemes minél hamarabb lehűteni a sörlevet. A hűtéshez rozsdamentes acélból készült hűtőspirál lehet használni, vagy a hűtőköpenyes Braumeister PLUS készülékekkel egyszerűen csak be kell kapcsolni a keringetést a hűtőköpenyben. A hűtés után komlóseprő kiülepedik, és a leeresztőcsapon keresztül a sörlé az erjesztőtartályba engedhető, ahol megtörténhet a beélesztőzés. A főerjedés után palackozott sört még több hétig érdemes érlelni, majd megfelelő hőmérsékletre hűtve ajánlott elfogyasztani.

 

Ne maradjon le róla!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és elsőként fog értesülni A Serbárium Webáruház soha vissza nem térő akcióiról!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elofogadom