- Kezdőlap
- Ale - Búzasör 38 Speciál
Ale - Búzasör 38 Speciál
Búza 38 Speciál– 20 liter kész sörhöz
Balling: 12, EBC: 5.6, IBU: 15.5, cefrézés + komlóforralás: 165 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
2,0 kg Búzamaláta
1,0 kg Bécsi maláta
1,0 kg Pilsner maláta
0,5 kg Carahell
15 g Tettnanger komló (4,8 % alfasav)
5 g Perle komló (10 % alfasav)
5 g Cascade -esetleg Simcoe – komló (5 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Safbrew WB-06 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 38 °C › becefrézés
2. 52 °C › 0 min
4. 72 °C › 40 min
5. 78 °C › 15 min
Komlóforralás › 80 min
Komlóadagolás
15 g Tettnanger › 70 perccel a forralás vége előtt
5 g Perle › 40 perccel a forralás vége előtt
5 g Cascade › a forralás leállítása után
Készsör várható extrakttartalom:
12 Balling° 21 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 22 °C-on
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 2–3 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben