- Kezdőlap
- Láger - Bohémiai Láger
Láger - Bohémiai Láger
Bohémiai Láger– 20 liter kész sörhöz
Balling: 12, EBC: 6.8, IBU: 14.5, cefrézés +komlóforralás: 155 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
3,0 kg Bohemiai Lager maláta
1,0 kg Carahell maláta
0,5 kg Búzamaláta
20 g Hallertauer komló (8 % alfasav)
5 g Cascade komló (6 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Saflager S-23 vagy Saflager W34/70 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 62 °C › becefrézés
3. 72 °C › 30 min
4. 78 °C › 10 min
Komlóforralás › 75 min
Komlóadagolás
10 g Hallertauer › 65 perccel a forralás vége előtt
5 g Hallertauer › 40 perccel a forralás vége előtt
5 g Hallertauer › a forralás leállítása után
5 g Cascade › a forralás leállítása után
Készsör várható extrakttartalom:
12 Balling° 21 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 12 °C-on
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 3–4 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben
Bónusz: Bohémiai láger főzési videó: