- Kezdőlap
- Láger - Eichenbock
Láger - Eichenbock
Tölgyfán érlelt Bock – 20 liter kész sörhöz
Balling: 17, EBC: 12.4, IBU: 19.7, Cefrézés+komlóforralás: 165 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
21 l cefrézővíz + kb. 2 l máslóvíz
5,5 kg Müncheni maláta
0,4 kg Carahell maláta
0,1 kg Búzamaláta
30 g Tettnanger komló (4,2 % alfasav)
15 g Perle komló (10 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Saflager W34/70 élesztő
60 g érlelt tölgyfa chips / érlelt tölgyhordó darabok
Cefrézési eljárás
1. 38 °C › becefrézés
3. 65 °C › 30 min
4. 72 °C › 40 min
5. 78 °C › 5 min
Komlóforralás › 90 min
Komlóadagolás
20 g Tettnanger › 80 perccel a forralás vége előtt
15 g Perle › 70 perccel a forralás vége előtt
10 g Tettnanger › a forralás leállítása után
Készsör várható extrakttartalom:
17 Balling° 19 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 12 °C-on, a 60 g tölgyfát ekkor kell hozzáadni
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 3–4 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben