- Kezdőlap
- Ale - IPA brutálverzió
Ale - IPA brutálverzió
IPA – 20 liter kész sörhöz
Balling: 12, EBC: 5.2, IBU: 103.5, cefrézés + komlóforralás: 185 perc
(Ha más mennyiséget szeretne főzni, arányosan többet vagy kevesebbet használjon az alapanyagokból)
Alapanyagrendelés ezen a linken: sörfőzés alapanyagok
Alapanyagok
23 l cefrézővíz + kb. 4 l máslóvíz
4,0 kg Pale Ale maláta
0,5 kg Carapils
50 g Centennial komló (12,3 % alfasav)
100 g Cascade komló (6,8 % alfasav)
1 csomag (11,5 g) Safale US-05 élesztő
Cefrézési eljárás
1. 63 °C › becefrézés
2. 63 °C › 70 min
3. 73 °C › 5 min
4. 78 °C › 5 min
Komlóforralás › 80 min
Komlóadagolás
25 g Centennial › 70 perccel a forralás vége előtt
25 g Centennial › 55 perccel a forralás vége előtt
40 g Cascade › 40 perccel a forralás vége előtt
30 g + 30 g Cascade › forralás leállításakor + hűtés megkezdésekor
Készsör várható extrakttartalom:
12 Balling° 21 Liter kész sör esetén
Főerjedés
Kb 1 hét 22 °C-on
Utóerjedés/érlelés
Palackozást követően 2–3 napig hagyjuk szobahőn, hogy az élesztő megerősödjön, azután 3–4 hétig érleljük 5 °C-on, hűtőszekrényben