- Kezdőlap
- Sörfőzéshez szükséges eszközök
Sörfőzéshez szükséges eszközök
Ha kezdő szettet rendelnél, az itt tudod megtenni: Sörfőzési eszközök
Az otthoni sörfőzés folyamata négy, időben is elkülönülő részből áll: a sörfőzésből, az ezt követő erjesztésből, és az erjesztést követő palackozásból, majd érlelésből. Maga a sörfőzés 5-7 órát vesz igénybe, ezután kell erjesztőtartályba rakni a lehűtött sörlevelet, majd kb. 1 hét erjesztés után szoktuk palackozni a sört, ahol még minimum 2 hétig érleljük, mielőtt elfogyasztanánk.
Ha profik otthonfőzők leszünk, valahogy így fog kinézni a főzőhelyiségünk (50 literes Braumeister rendszer):
De persze el lehet kezdeni "kicsiben" is: lehetőségünk van ún. "startszettek" is, amelyek általában a legtöbb szükséges eszközt tartalmazzák, erre itt egy példa:
Ha nem startszettet vásárolunk, akkor csak azokat az eszközöket vegyük meg, amelyeket nincsenek otthon.
Tehát mi kell a sörfőzéshez ha kb. 15 liter kész sört szeretnénk?
1. Főzőedény, min 20 liter
2. Máslóvíz melegítéshez egy másik edény, 10-20 liter (nagyobb jobb)
3. Keverőkanál, fakanál (kb 50 cm-es)
4. Hőmérő (100 fokig tudjon mérni)
5. Mérőhenger fokolóhoz, kb 200 ml
7. Opcionális: Jód (ez ahhoz kell, hogy az ún. jódpróbát elvégezzük, ami segít megállapítani, hogy a keményítő átalakult-e már cukorrá, vagy sem. A sörfőzés lényege, hogy malátában lévő, nem erjeszthető keményítőt enzimek segítségével erjeszthető cukorrá alakítsuk)
8. Opcionális: Fertőtlenítőszer az eszközeink tisztításához (pl. chemipro oxi)
9. Műanyag csapos edény másláshoz (min 20 literes, lehet erjesztőedény is)
10. Opcionális: szűrőrács másláshoz - ha nincs, egy pelenkával, tésztaszűrővel is el lehet végezni, igaz, a szűrőrács sokkal egyszerűbb, kényelmesebb
11. Második edény máslához (műanyag, lehet erjesztőedény is)
12. Komlószűrő - ez is inkább opcionális, de nagyon praktikus ha van
13. Sörléhűtő - első körben erre sincs szükség, a hűtés hideg kádvízbe állítva az edényt is megoldható
Mi kell az erjesztéshez?
14. Erjesztővödör, csappal, kotyogóval, minimum 20 literes
Mi kell a palackozáshoz?
15. Régi sörösüveg, csatos üveg, vagy bármi, amiben sört lehet tartani
16. Palackozószifon - ez csak megkönnyíti a palackozást, praktikus ha van
17. Söröskupak (koronazár), hogy le tudjuk zárni a sörösüvegeinket (ha nem csatosüvegbe palackozunk)
18. Koronazáró - ez az, amivel rá tudjuk préselni a kupakokat a palackra
és az Extrák:
19. Malátaroppantó - ha nem roppantott malátát vásárolunk, akkor lesz erre szükségünk
20. Mérleg komlókiméréséhez ( 0,1 g-os osztás, javasolt 100 g-ig, 5-50 g-okat mérünk jellemzően)
21. Mérleg maláta kiméréshez (dkg, kg) 15 liter kész sörhöz kb. 3-4 kg maláta kell