• Kezdőlap
  • Sörfőzéshez szükséges eszközök

Sörfőzéshez szükséges eszközök

Az otthoni sörfőzés folyamata három, időben is elkülönülő részből áll: a sörfőzésből, az ezt követő erjesztésből, és az erjesztést követő palackozásból. Maga a sörfőzés 5-7 órát vesz igénybe, ezután kell erjesztőtartályba rakni a lehűtött sörlevelet, majd kb. 1 hét erjesztés után szoktuk palackozni a sört, ahol még minimum 2 hétig érleljük, mielőtt elfogyasztanánk.


Lehetőségünk van komplett startszettek vásárlására is, amelyek általában a legtöbb szükséges eszközt tartalmazzák, erre itt egy példa:



Ha nem startszettet vásárolunk, akkor csak azokat az eszközöket vegyük meg, amelyeket nincsenek otthon.


Tehát mi kell a sörfőzéshez ha kb. 15 liter kész sört szeretnénk? 

1. Főzőedény, min 20 liter

2. Máslóvíz melegítéshez egy másik edény, 10-20 liter (nagyobb jobb)

3. Keverőkanál, fakanál (kb 50 cm-es)

4. Hőmérő (100 fokig tudjon mérni)

5. Mérőhenger fokolóhoz, kb 200 ml

6. Sörfokoló

7. Opcionális: Jód (ez ahhoz kell, hogy az ún. jódpróbát elvégezzük, ami segít megállapítani, hogy a keményítő átalakult-e már cukorrá, vagy sem. A sörfőzés lényege, hogy malátában lévő, nem erjeszthető keményítőt enzimek segítségével erjeszthető cukorrá alakítsuk)

8. OpcionálisFertőtlenítőszer az eszközeink tisztításához (pl. chemipro oxi)

9. Műanyag csapos edény másláshoz (min 20 literes, lehet erjesztőedény is)

10. Opcionális: szűrőrács másláshoz - ha nincs, egy pelenkával, tésztaszűrővel is el lehet végezni, igaz, a szűrőrács sokkal egyszerűbb, kényelmesebb

11. Második edény máslához (műanyag, lehet erjesztőedény is)

12. Komlószűrő - ez is inkább opcionális, de nagyon praktikus ha van

13. Sörléhűtő  - első körben erre sincs szükség, a hűtés hideg kádvízbe állítva az edényt is megoldható


Mi kell az erjesztéshez?

14. Erjesztővödör, csappal, kotyogóval, minimum 20 literes



Mi kell a palackozáshoz?
15. Régi sörösüveg, csatos üveg, vagy bármi, amiben sört lehet tartani

16. Palackozószifon - ez csak megkönnyíti a palackozást, praktikus ha van

17. Söröskupak (koronazár), hogy le tudjuk zárni a sörösüvegeinket (ha nem csatosüvegbe palackozunk)

18. Koronazáró - ez az, amivel rá tudjuk préselni a kupakokat a palackra


és az Extrák:

19. Malátaroppantó - ha nem roppantott malátát vásárolunk, akkor lesz erre szükségünk

20. Mérleg komlókiméréséhez ( 0,1 g-os osztás, javasolt 100 g-ig, 5-50 g-okat mérünk jellemzően)

21. Mérleg maláta kiméréshez (dkg, kg) 15 liter kész sörhöz kb. 3-4 kg maláta kell

Ne maradjon le róla!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és elsőként fog értesülni A Serbárium Webáruház soha vissza nem térő akcióiról!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elofogadom